Spasioci KOSSP Zagreb

Ekipa spasilačkih pasa KOSSP Zagreb
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 IRO Kongres i sastanak delegata 2009.

Go down 
AuthorMessage
Mirela
Dođi da te čiko spasi
avatar

Number of posts : 812
Points : 4397
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   20/4/2009, 17:59

Eto, smatram svojom dužnošću izvjestiti vas što je ukratko bilo na redovnom godišnjem sastanku IRO delegata u Ljubljani prošle subote Smile

Izdvojiti ću ovdje ono što smatram najinteresantnijim, a za sve koje zanimaju totalni detalji izvješća (gdje, tko, što i kada) poslani svim delegatima: možete ih kroz koji dan naći u Klubu gdje će biti pohranjeni u knjižnici.
Dakle, bila sam tamo u ime KOSSP-a, a društvo mi je radila naša Petra Čović :-)

Jedno od zanimljivijih izlaganja bilo je ono Andreasa Quinta koji je zadužen za tzv. Mission Ready Deployment, a koji uključuje timove koji su položili Einsatz i sve u vezi toga. On je rekao da bi svaka država trebala imati kriterije u stvaranju timova za nacionalne katastrofe, a još jače kriterije za međunarodne. U one međunarodne bi trebali slati samo da kažem to kako je on rekao na engleskom "the very best of best of". Naime, kada položite ispit ruševina spremni ste za djelovanje ali kada položite Einsatz krenuli ste ipak korak dalje. Samo takvi timovi koji su napravili taj korak trebali bi biti slani u međunarodne akcije. To se pokazalo i s Italijom gdje je izvana samoinicijativno došlo par nespremnih timova (Španjolska i još netko, ne mogu se sad sjetiti - Petra će vam više o tome).
Zatim, IRO će podržati i vrednovati Einsatz za traženje u prirodi no njega neće provoditi IRO već bi on trebao biti održan na nacionalnom nivou. O tome će biti više riječi iduće godine pa kad o tome bude bilo riječi...

I nama osobno nešto što nas se najviše tiče, a to je promjena pravila koja je trebala biti dana na glasanje.
Promjena je trebala biti u traženju u prirodi: povećala bi se minutaža na dvojci za 10 minuta (30 za 3-4 i 40 min. za 5-6 markiranata) ali znatno bi se povećalo i područje i to na 30.000 – 40.000m2; više ne bi bilo slanje sa sredine već biste na temelju skice sami zaključivali kako treba tražiti; u ocjenu (čak pola dosadašnje ocjene za opći dojam!) bi ulazilo i to vaše kretanje.
Joj, tu vam moram reći da sam naprosto zaljubljena u Wolfganga Zoernera koji je takav ideal za imati za predsjednika da vam ne mogu opisati. Taj je čovjek toliko cjepljen od vlastitog ega da ja to još u životu nisam vidjela. U stanju je pozorno i potpuno smireno saslušati, donijeti mišljenje na svačiju dobrobit. Nema usađen onaj grozni mehanizam koji naređuje obranu i defenzivan stav u startu kad netko misli suprotno. Ma, divan je i totalno sam ponosna što je on predsjednik organizacije čijim smo i mi članom. Kad bi sve institucije imale takvu osobu na vrhu, svijet bi postao divno mjesto. Učim od njega u svakom kontaktu. Na žalost, ima velikih zdravstvenih problema i čini mi se da neće još dugo biti na ovoj funkciji Neutral

No, dosta hvalospjeva o njemu.... da vam kažem zašto mi je divan (a poslije će biti i vama i u svakom odgovoru želim čuti od vas kako je krasan I love you Razz )

Daklem, ovako je išlo na ovu temu: prvo se kod ove teme javio jedan Švicarac koji je pitao zašto se razbija ciklus od 5 godina u promjenama Pravilnika (sljedeće promjene idu tek 2011.) te da to njegovoj organizaciji radi probleme u papirologiji i svemu vezanom uz činjenicu da se pravilnik mjenja. Zatim je zatražio da se kaže zašto uopće o tome sad raspravljamo i da ga zanima na čiji uopće prijedlog (koja je organizacija predložila promjenu) raspravljamo. Zoerner je odgovorio da promjene moraju nastupiti i zbog FCI-a no kako je i jedna članica zatražila promjene nakon Svjetskog prvenstva u Eisenstadtu te kako promjene ne moraju biti obavezne već zapravo vodiču daju slobodu u kretanju i odluci kako se kretati na ispitu. Zatim je Švicarac ponovno inzistirao da se kaže tko je predložio promjene jer što se FCI-a tiče, one mogu doći i za regularne 2 godine kad je sljedeća promjena.
I Zoerner je odgovorio da je promjenu zatražio austrijski SVO. Daklem, jedna članica.
Do ovog vremena sam ja već pripremala iznijeti svoje mišljenje ali kako mi nije baš svejedno ispred svih delegata govoriti o osjetljivoj temi na engleskom, malo sam si gutala knedle What a Face
Potom je usljedio spas u vidu jednog postarijeg (ne znam tko je to bio ali hvala mu do bola, čovjek je king ) gospodina, mislim da je on i sudac, koji je objasnio svoje stavove o ovoj promjeni. I ljudi moji, izrekao pomoću telepatije svaku, ali SVAKU, moju pripremljenu misao u glavi. I spasio me od engleštine tongue

Njegovi su stavovi protiv bili sljedeći:

- kretanjem koje odluči vodič, ponekad vodič može praktički i nagaziti markiranta
- u ovim promjenama (što zapravo predstavlja povratak na stari sistem traženja na ispitima) ne može se ocijeniti intenzitet psa (jer pas može biti svugdje, a sudac ga ne mora pola vremena niti vidjeti) niti njegova vodljivost
- previše toga ovisi o kretanju vodiča i na to bi otišao prevelik broj bodova, a na ispitu se ipak mora prvenstveno ocijeniti pseći rad
- ovo nije izgovorio ali je i to zaključak: mogli bi proći i manje kvalitetni psi koji su prošli isključivo zbog dobrog snalaženja vodiča, a ne zato što eventualno zaslužuju prolaz

I zašto kažem da je Zoerner mrak? Zato što je njegova reakcija bila upravo preeedivna I love you flower
Umjesto da zauzme obrambeni stav, da pokuša protusloviti i srčano braniti boje svog ureda koji je uvrstio ovu promjenu na sastanak delegata, on je udahnuo, promislio i rekao... da shvaća sve probleme koji su mu iznijeti povodom ove promjene, da vidi sad da je za to samo jedna organizacija i da razumije sve stavove koji su sad iznešeni i koji ne podržavaju promjenu. Te da ne vidi razlog zašto bi se onda uopće i glasovalo i ne vidi potrebu za trenutnom promjenom te da će iduće promjene ići 2011. kako je i predviđeno. Također, da će sve ovo što je danas čuo uzeti u obzir pri sljedećim promjenama i da moli sve prisutne da svaki dobar i konstruktivan prijedlog i sve što ih muči, slobodno jave u IRO ured jer oni su tu radi svih nas, a ne samo radi sebe.

Recite vi sad meni da li ste ponosni na njega? cheers
Ja jesam sigurno i biti će mi žao kad zbog zdravlja više neće biti na ovom mjestu.

Suma sumarum, pravila ostaju kakva jesu do 2011. al onda ide malo više promjenica koje i trebaju biti donijete.

Inače, na Kongresu je tri dana prije bila naša Petra koja je slušala razna polusatna predavanja od kojih su neka bila vrlo zanimljiva. Meni osobno najzanimljivije je IRO istraživanje koje su proveli u Dubaiju prošle godine, a odnosi se na to kako reagiraju psi u vrućim klimatskim uvjetima. Zaključci su vrlo zanimljivi ali to bih Petri prepustila da napiše par riječi o nekim zanimljivim temama.
Petra je također dobila sažetke u jednoj knjizi koja će isto kroz koji dan biti u Klubu dostupna svim u knjižnici pa tu možete naći sve zanimljivosti koje je ona slušala na Kongresu.

_________________
Ako netko i misli da ne vrijediš mnogo - tvome psu ti si središte svemira. Pam Brown
Back to top Go down
View user profile http://www.ljubimac.com/
elena
Admin
avatar

Number of posts : 480
Age : 39
Points : 4037
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   20/4/2009, 18:36

Moram priznati da mi se ovo s produzavanjem vremena svidja, iako je i povrsina veca. Ne mislim da ce sad losiji psi imati istu sansu kao i dobri. Recimo, Kira je meni na nasem zadnjem ispitu u Zagrebu radila super i nismo vremenski stigli do cetvrtog. Malo nam je falilo doduse, ali ipak je ona relativno brz pas i radila je lijepo cijelo vrijeme. Jedan retriver tamo nije imao nikakve sanse. Ja mislim da to nije u redu, da sporiji psi nemaju nikakvu sansu proci. Radije bih da svi imaju jednaku sansu, ali da brzi i bolji psi dobiju vise bodova. To mi ima smisla.
A to da covjek ima sansu pretrcati markiranta, postoji mala sansa za to i kad se vracas od pronadjenog markiranta i to bi trebalo onda biti regulirano bodovima i pravilnikom. Ne stignes ti kao vodic ni u ludilu proc cijeli taj teren, koliko god oni produzili vrijeme. Mozda gledam previse iz perspektive vodica "losijeg" psa cat Zapravo mi uopce nije bitno da li cu se smjeti kretati, nego samo koliko cu vremena imati za sve markirante.
Ali dobro, uvijek ce biti ekipe koja je za i protiv, kakav god pravilnik bio bounce

Ovo za spremnosti za medjunarodne akcije mi je drago da se spomenulo. To i jeste bit tog Eizatsa. Isfiltrirati samo najbolje od najboljih.
Jedva cekam dalji report, Petra di si!? bounce Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.kossp.hr
Mirela
Dođi da te čiko spasi
avatar

Number of posts : 812
Points : 4397
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   20/4/2009, 18:46

Ne slažem se baš da sporiji psi nemaju šanse proći u ovom sistemu. Nije toliko bitna brzina koliko konstantnost i motiv, a ako nema toga fakat ne treba biti prolazna ocjena.
Jedina su iznimka tereni poput našeg zadnjeg na natjecanju koji fakat nisu primjereni no to je druga priča Shocked
Brzi psi istina ljepše djeluju no gotovo svi završavaju ispite prije zadanog vremena. Znači nije vrijeme ono što je samo njima pogodovalo već su oni samo fascinantni za gledanje. Ali to je sve.
Sporiji psi će detaljno prelaziti ali će ići ako su izrađeni. Pa pogledaj, najbolji primjer je Anin Ory s kojim nije pala niti jedan ispit. A da je Ory u svom radu bio spor, bogme bio je. Kira je supersonično brza za njega Wink Ory je položio i lavine i sve gdje je Ana s njim izašla jer je jednostavno bio izrađen.
Spomenutom promjenom bi se premalo ocjene odnosilo na psa, a to stvarno nije bit ispita. Bit ispita je prvenstveno vidjeti psa.
Ako je pas izrađen, i osrednjim tempom će obaviti ispit ako ide usmjerljivo. No, naravno da je to puno veći izazov i teže za napraviti nego da vodič svojim taktikama obavi više posla nego pas.
A na vježbama se puno gleda vodičeva taktika, to je nešto ipak malo drugačije. I drugačije se i zato i ocjenjuje.

_________________
Ako netko i misli da ne vrijediš mnogo - tvome psu ti si središte svemira. Pam Brown
Back to top Go down
View user profile http://www.ljubimac.com/
Mirela
Dođi da te čiko spasi
avatar

Number of posts : 812
Points : 4397
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   20/4/2009, 19:09

Samo još nešto - ne bi bilo samo stvar veće površine već je ono što je najdiskutabilnije kretanje vodiča. Naime, zamisli da te stave u zamišljen prostor za ispit. Nemaš oznake, nemaš metre. Prepuštena si vlastitoj procjeni gdje si točno na skici koju su ti pokazali. Ne znaš koliko ti je ostalo do kraja i gdje je kraj uopće. Tako se radilo prije. Iskreno, ne znam, niti jednog vodiča koji se nije preporodio s promjenom tog starog sistema na ovaj sadašnji. Ako nisi bio više nego super orijentiran, gubio si i više vremena i više živaca Wink
Sad ti je totalno jasno gdje si točno, što tražiš. Ful je lakše.
Ova šuma u kojoj je bio ispit: Vir je položio. Prošle godine na natjecanju Ita i Mav. Tako da priča o nemogućnosti prolaza za retrivera ne stoji Wink Nije ta šuma toliko teška i neprohodna nego jednostavno možda niste hodali dobrim tempom ili nešto drugo.
Kira je sad stvarno super u šumi i vidjet ćeš nakon kratkog vremena koliko ćeš brzo i supersonično davati ispite sa njom...

_________________
Ako netko i misli da ne vrijediš mnogo - tvome psu ti si središte svemira. Pam Brown
Back to top Go down
View user profile http://www.ljubimac.com/
Sara
Dođi da te čiko spasi
avatar

Number of posts : 384
Age : 39
Lokacija : Zagreb
Points : 3921
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   20/4/2009, 23:36

Mirela wrote:

Ova šuma u kojoj je bio ispit: Vir je položio. Prošle godine na natjecanju Ita i Mav. Tako da priča o nemogućnosti prolaza za retrivera ne stoji Wink

Što se ovoga tiče, prije dvije godine su se, ako se ne varam, na dvojki tražile 3 osobe (u istom vremenu) pa je definitivno bilo lakše. Šuma nije nešto ludo teška, no kad se traže 4 osobe u 20 minuta, fakat je na knap. Dosta vremena vodič može dobiti i svojim šprintom i vrlo brzim povratkom na put i sl., no da se moraju žuriti i pas i vodič da prođu to je sigurno.

Inače, meni osobno je drago da je sve ostalo nepromijenjeno, jer ovako je meni kao vodiču beskrajno lakše. Samo pratim put i ne mogu se izgubiti ni da želim (premda, jednom sam se na minuticu izgubila kad sam se od markiranta vraćala na put Embarassed ).
Back to top Go down
View user profile http://www.bordercollie.hr
elena
Admin
avatar

Number of posts : 480
Age : 39
Points : 4037
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   21/4/2009, 00:21

U tome i jeste stvar, 3 ili 4 osobe u 20 minuta -to jako ovisi o gustoci sume. I mislim da se ne mogu usporedjivati 2 osobe na 200 i 4 na 300m Smile Iako se pas stalno potvrdjuje, puno se vremena izgubi na trcanju do markiranta i nazad. Ali dobro, moram priznati da kad krenu nova pravila vjerojatno cu ostati po starom, na sred terena, hodati po putu Smile
Ma ne muci mene sto se moze ili ne moze hodati po putu, nego sto mi se ucinilo zaista jako knap 4 covjeka za 20 minuta. Eto, draze mi je veca povrsina pa vise vremena What a Face bar dok ne nadjem nesto lose u tome, hehe Suspect

S sto se tice koncepta ispita, slazem se da ce biti puno teze ocijeniti samog psa kako radi ako ce i covjek ici svukuda.Valjda to gledaju sa strane akcije, treba se i vodice nekako nauciti spretnosti, ocjeniti tim, a kako bolje nego da ih se baci u tu situaciju! Ah, znate mene, meni u svemu ima nesto dobro, cak i ako mi se ne svidja. Embarassed

A koliko cemo tek sad gresaka raditi kad pocnu nova pravila!? Pa tek smo se naucili na ova
tongue
Back to top Go down
View user profile http://www.kossp.hr
Anaaa
Dođi da te čiko spasi
avatar

Number of posts : 362
Points : 3918
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   21/4/2009, 10:07

Ja spadam isto u skupinu ljudi kojima je drago da se pravila još neko vrijeme neće mijenjati cheers

Što se tiče gledišta sa strane vodiča psa puno mi je lakše pretražiti ovakav teren. Kada mi pas pronađe markiranta držim se logike da markirant ne može biti sakriven više od 50m od puta tako da trčim što duže po putu pa tek u ravnini markiranta skrečem u neprohodniji teren (iskrena trebalo mi je par godina da to savladam ali eto Embarassed ). Za razliku od starog načina rada gdje ti se moglo dogoditi da moraš dijagonalno pretrčati cijelu šumu da bi došao do psa koji oblajava, a naravno po dijagonali nema puta Mad

Što se sudačke strane tiča stvarno se puno bolje vidi rad psa tako da je to nesporno lakše za ocijeniti.
U radu vodiča vidim koliko vodič vjeruje psu. Ako mu ne vjeruje ići će puno sporije i slati će psa više puta na ista mjesta. A to mi samo znači da je vodič dobio na treninzima iskustvo da mu pas nije pouzdan i eto odmah ti kao sudcu može biti lakše što takav vodič sam sebe "sruši" jer ne stigne pretražiti cijeli teren u tako kratkom vremenu. Također je puno manja šansa da prođu ispit lošiji psi po ovoj metodi nego po onoj staroj metodi kada si stvarno mogao nagaziti markiranta (za one koji nisu skužili vodič može nagaziti markiranta jer sudac ne može znati kako ćeš ti pretražiti teren pa ti baš postavi markirante po dijelu terena gdje se ti odlučiš kretati tako da se nerijetko dešavalo da od 5 markiranata barem jednog vidi vodič prije psa)

Što se strane povjerenstva za rad spasilačkih pasa tiče neizmjerno mi je drago da ne moramo mijenjati pravilnike koje ionako mijenjamo više nego sva ostala povjerenstva zajedno ....

Alimislim da mi je najvažnije to što smo u ove 3 godine koliko je ovaj pravilnik na snazi uspjeli "doktorirati" sve sitnice na koje se mora obratiti pažnja dok radiš vježbu traženja tako da se tu osječam kao "riba u vodi"
Isto tako mislim da kada/ako se pravilnik promijeni da ćemo se prilagoditi i njemu te i njega "doktorirati" kroz neko vrijeme tako da mogu reči da bi mi to kao vodiču bio izazov sunny

Što se pak triče brzine rada psa mislim da je definitivno lakše onima koji imamo brže pse to je sigurno nesporno. No po meni najveću težinu terenu daje uvijet postojanja vjetra. Ako postoji vjetar i najsporiji pas ispit može proći (jer i vodič se može brže kretati po terenu pretpostavljajući da će vjetar donjeti miris). Ali ako nema vjetra onda smo "svi u gabuli" i po meni vjetrar ima najveći značaj u prolaznosti ispita.
A i nije li da brzina na kraju dolazi iz motiviranosti tako da opet možemo reči da se po ovoj sadašnjoj metodi radi selekcija kvalitetnih pasa. A što se mene tiče ako postoje pasmine kojima to bolje ide od nekih drugih pasmina zašto se vodiči ne bi pomirili s time. Pogledajmo samo svjetska prvenstva u sportskoj radnoj ili u agilitiju, to je činjenica da su neke pasmine bolje u nekim aktivnostima i ne trebamo zbog toga olakšavati pravila da bi se oni manje dobri mogli baviti tom disciplinom u vrhunskom rangu.
Back to top Go down
View user profile
elena
Admin
avatar

Number of posts : 480
Age : 39
Points : 4037
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   21/4/2009, 10:43

Moram priznati da pricam svasta ovako teoretski, ali uopce ne znam kako bi se snasla kada bi smjela hodati po svukuda. Mislim da bi tek onda ofrlje prosla teren. Kada imas izradjenog psa koji odlazi 50 metara (i vise), onda nemas brige i hodas po sredini. I svakakoda ima vjetra, da!

Uglavnom, i meni je drago da se nista ne mijenja, iako bi mi malo pasalo "spasit" psa ponekad tako da odem s njim tamo di on ne bi htio otici daleko alien
Back to top Go down
View user profile http://www.kossp.hr
Anaaa
Dođi da te čiko spasi
avatar

Number of posts : 362
Points : 3918
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   21/4/2009, 10:56

A sad ćeš se iznenaditi da u starim pravilima ipak nisi baš tako smio hodati gdje poželiš Exclamation Na početku ispita trebao si sudcu nacrtati na skici kako ćeš se kretati što bi značilo da ako pas ne ide dovoljno duboko na nekim mjestima da nisi moga krenuti za njim da ga "potakneš". Ali bilo je lakše u toliko jer smo se manje više svi kretali u smjeru slova "U" što nam je osiguralo da prehodamo veći dio terena i nije zahtjevalo od psa da bude toliko usmjerljiv. Tako da kada je pas krenuo na jednu stranu mi smo pogedom gledali na drugu kako bi bili sigurni da kako brzo prelazimo teren nećemo fulati markiranta ako psa ne pošaljemo na tu stranu Smile
Back to top Go down
View user profile
elena
Admin
avatar

Number of posts : 480
Age : 39
Points : 4037
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   21/4/2009, 11:01

Ahaaaa!!! Nisam to znala affraid Eh, ne svidja mi se to Very Happy Malo je glupo da govoris sucu kuda ces hodati ako nisi vidio teren, ali dobro, morat cete mi to jednom objasniti jer ja volim sve znati Shocked Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.kossp.hr
Mirela
Dođi da te čiko spasi
avatar

Number of posts : 812
Points : 4397
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   21/4/2009, 13:17

a i gubili smo se tada po onim starim pravilima, bogme ako si imao gusti teren bez puteva, odjednom si opako razmišljao gdje si i koliko još imaš do kraja

i još nešto - zamisli da imaš samostalnog psa i nađe ti na nekih 500m jer si tako okrenut - govorim iz osobnog iskustva Very Happy
i onda tako ti njega niti ne čuješ da laje, a kad skužiš toliko ti treba do markiranta i natrag da si izgubio svo vrijeme ovog svijeta :-)

to je bila igra živaca

sumnjam, sudeći prema reakcijama svih na sastanku, da će se pravila mjenjati u tom smjeru, mjenjati će se neke druge stvari tipa poslušnosti i ostaloga...

načula sam o izbacivanju puzanja, spajanju sjedi-lezi-stoj u jednu vježbu i tako, biti će zanimljivih promjena jocolor

_________________
Ako netko i misli da ne vrijediš mnogo - tvome psu ti si središte svemira. Pam Brown
Back to top Go down
View user profile http://www.ljubimac.com/
Mirela
Dođi da te čiko spasi
avatar

Number of posts : 812
Points : 4397
Registration date : 2009-03-10

PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   21/4/2009, 13:18

slažem se s voim o vjetru

najmanji postotak prolaza je uvijek na terenima gdje je malo ili nimalo vjetra

_________________
Ako netko i misli da ne vrijediš mnogo - tvome psu ti si središte svemira. Pam Brown
Back to top Go down
View user profile http://www.ljubimac.com/
Sponsored content
PostSubject: Re: IRO Kongres i sastanak delegata 2009.   

Back to top Go down
 
IRO Kongres i sastanak delegata 2009.
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Discuss City & Agents 2009
» Pickering Steam Rally 2009
» [PICS] 28.04.2009
» You tube video of Old Warden road run 2009
» Welland Steam Rally 24th, 25th & 26th July 2009

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Spasioci KOSSP Zagreb :: Off topic :: Svaštara-
Jump to: